Skip to main content

het portaal van de streek

AENGWIRDEN AARDGAS VRIJ: WOLST MEIDWAAN?

Gepubliceerd op: 27-01-2023

Aantal keren gelezen: 561

AENGWIRDEN AARDGAS VRIJ: WOLST MEIDWAAN?

Kom je ook?
We organiseren op dinsdag 14 februari vanaf 19.30 een bijeenkomst in het MFA om belangstellenden te polsen en met elkaar te kijken hoe we verder gaan en de werkgroepen kunnen bemensen. We kijken uit naar ieders inbreng!
Graag, zover nog niet gedaan, even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat ging er vooraf?
Woensdag 18 januari ’23 waren er ruim 60 streekbewoners aanwezig bij de informatiebijeenkomst van het project Aengwirden Aardgasvrij. Tientallen streekbewoners hebben de enquête ingevuld, waardoor we een goed beeld hebben gekregen van o.a. de manier waarop we op de streek onze huizen verwarmen. Hoeveel gas we gebruiken en welke uitdagingen we voor verduurzaming van onze huizen zien. Op de website www.aengwirden.nl vind je de presentaties die getoond zijn.

Inspirerende voorbeelden
We hebben een aantal streekbewoners bereid gevonden om een energie-scan van hun huis te laten

maken. Sicco Boorsma (adviseur duurzame energie) heeft de huizen bezocht en van een onafhankelijk advies voorzien. Wat is al goed gedaan door de bewoners en welke maatregelen zijn nodig voor een aardgasvrij huis? Isoleren, kieren dichten of goed ventileren blijken al belangrijke eenvoudige maatregelen te zijn. Maar ook de toepassing van nieuwe mogelijkheden zoals b.v. een warmtepomp kwam als advies naar voren.

Ook hebben twee streekbewoners hun, deels al uitgevoerde, plannen met ons gedeeld. Wat is er al veel kennis aanwezig op de streek! Prachtig. En wat mooi als het resultaat dan uiteindelijk ook bijna ‘0’ op de teller blijkt te zijn. Inspirerende voorbeelden.

Gemeentelijk energie loket
Ook was gemeente Heerenveen aanwezig om ons te wijzen op de mogelijkheden van o.a. energie coaches die thuis advies kunnen geven en het energie loket. Kijk op de website: https://energieloketheerenveen.nl/

Hoe gaan we verder?
Maar goed. Is dat ook voor iedereen bereikbaar? De streek is een plek waar we veel verschillende huizen hebben. Anders gezegd. Geen woning is gelijk. En dus moeten we naar veel individuele adviezen en plannen toe. Dat maakt het natuurlijk best arbeidsintensief.

Meidwaan? Wolkom!
We zoeken versterking voor onze werkgroepen, ideeën en inspiratie. Aengwirden Aardgas Vrij is vorig jaar gestart vanuit een kleine groep enthousiaste mensen. De volgende stap is de Streek er verder bij te betrekken. Concreet bestaat het project vooralsnog uit 3 werkgroepen waarvoor we mensen zoeken die willen helpen.

1/ Werkgroep: techniek

Welke technieken zijn beschikbaar voor de verduurzaming van huizen? Welke zijn toepasbaar? Kunnen we een gezamenlijke actie op de streek organiseren om bepaalde technieken gezamenlijk in te zetten? Geïnteresseerd in techniek? Voel je welkom bij deze werkgroep!

2/ Werkgroep: participatie

Er staan zo’n 700 huizen in onze streek. Alle bewoners moeten de kans krijgen om mee te doen aan het project aardgasvrij. Maar hoe doen we dat? Heb je ideeen over hoe we de betrokkenheid van onze streek kunnen organiseren.

3/ Werkgroep: financiering

Er zijn veel vragen over financiering. Hoeveel kosten die duurzame maatregelen wel niet? En hoe is dat te financieren? Zijn daar subsidies voor? Maar ook kunnen we iets doen met collectieve inkoop waardoor maatregelen gezamenlijk misschien goedkoper worden.  Dat zijn vragen die in deze werkgroep aan de orde komen.

Daarnaast is er de overkoepelende werkgroep die probeert het totaal goed te overzien. Ook als je belangstelling daarvoor hebt ben je meer dan welkom

Graag, even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.